Investor relations
België

EnergyVision voorziet Luchthaven Oostende-Brugge en 10.000 Oostendse gezinnen van groene stroom dankzij 66.200 zonnepanelen

15.05.2023

Dit najaar plaatst energiebedrijf EnergyVision zo’n 66.200 ultragrote zonnepanelen op de terreinen van Luchthaven Oostende-Brugge, die hiermee het op één na grootste zonnepanelenpark wordt in België. De PV-installatie heeft in een eerste fase een totaal vermogen van ruim 40 MWp en zal zo haar eigen energieverbruik, dat van de Luchthaven van Antwerpen én dat van bijna 10.000 Oostendse gezinnen 100% groen maken. EnergyVision plaatst, onderhoudt en financiert de installatie van 35 miljoen euro. Een flinke investering, maar met een besparing van 9.600 ton CO2 ook een flinke milieu-opbrengst.

Vanaf het najaar van 2023 zal energiebedrijf EnergyVision starten met de plaatsing van zo’n 66.200 ultragrote zonnepanelen op de Luchthaven Oostende-Brugge. EnergyVision, dat instaat voor de plaatsing, onderhoud en financiering, investeert ruim 35 miljoen euro in de installatie van het op één na grootste zonnepanelenpark in België. De totale oppervlakte van de installatie bedraagt 303.864 m², wat overeenkomt met 61 voetbalvelden. De zonnepanelen op de luchthaven zullen goed zijn voor een jaarlijkse productie van bijna 37.000 MWh. De productie van de zonne-energie zorgt op jaarbasis ook voor een besparing van 9.600 ton CO2.

De installatie in cijfers

Investering

Aantal zonnepanelen

Vermogen

35 miljoen euro

66.200 van 605 Wp

40,05 MWp

Jaarlijkse opbrengst

Verwachte CO2-besparing

Oppervlakte

Bijna 37.000 MWh

9.600 ton per jaar

303.864 m²

 

Groene stroom voor de luchthaven én buurtbewoners

De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de volledige luchthavensite. Dankzij dit project kan de luchthaven werken op 100% groene stroom. Met een jaarlijkse elektriciteitsproductie van bijna 37.000 MWh zal de luchthaven echter veel meer stroom opwekken dan het zelf kan verbruiken. Daarom zal een deel van de opgewekte groene stroom worden afgeleid naar de luchthaven van Antwerpen (Deurne), het overige deel gaat rechtstreeks naar de buurtbewoners.

“Naast de vergroening van ons eigen stroomverbruik zal de overige energie die we halen uit de zonnepanelen gebruikt kunnen worden door bijna 10.000 gezinnen in de omgeving. Voor ons is het belangrijk dat ook onze buren hiervan kunnen profiteren,” zegt Eric Dumas, CEO van Luchthaven Oostende-Brugge.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning om, in een eerste fase, ruim 40 MWp aan zonnepanelen te installeren op en rond de luchthaven. De start van de bouw wordt verwacht vanaf september 2023. In een volgende fase worden ook mogelijkheden voor de opslag van energie toegevoegd.

Reizigers zullen er in de toekomst dus niet naast kunnen kijken: links en rechts van de landingsbanen zullen grote zonnevelden liggen, maar ook op weg naar het vliegtuig zal het groene karakter van de luchthaven zichtbaar én tastbaar zijn. Zo komen er ook kinetische tegels waarbij de reizigers zelf elektriciteit kunnen opwekken terwijl ze stappen: zo gaan ze letterlijk vol energie het vliegtuig op.

Mee investeren in het project via burgerparticipatie

Door dit project zullen buurtbewoners niet alleen groene stroom kunnen afnemen, ze kunnen er ook nog een centje aan verdienen. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen individuen namelijk mee investeren in het project. “Binnenkort zullen Oostendenaren – gezinnen, maar ook kmo’s – zich kunnen inschrijven om de opgewekte elektriciteit prioritair te kopen, tegen vaste prijzen, zonder enige prijsstijging, en dat voor lange termijn. Daarnaast zetten we ook een platform op voor burgerparticipatie: wie wil, kan mee investeren in de installatie, onder de vorm van een lening over 8 jaar met een vaste jaarlijkse intrestvoet van 5%,” zegt Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision.

Met deze installatie wil EnergyVision haar missie nog meer kracht bijzetten: goedkope, groene, lokale energie bereikbaar maken voor iedereen. De energietransitie mag en moet voor EnergyVision helemaal niet boven het hoofd van de burger gebeuren, integendeel.